Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Κουλουράκια νηστήσιμα







Υλικά:
• 3 κούπες ελαιόλαδο
• 2 κούπες ζάχαρη
• ½ κούπα κανελόζουμο
• ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
• ½ λεμόνι χυμό
• 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
• ¼ της κούπας τσίπουρο
• 2  κούπες σουσάμι
• 2 κ.γλ.μπέικιν πάουντερ
• 1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν)

Εκτέλεση:
     Βράζουμε 2 ποτήρια νερό σε ένα κατσαρολάκι με 2 ξυλάκια κανέλας για 5΄ και κρατάμε ½ κούπα. Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε τηγάνι μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσουν.
     Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη για 5΄ να ασπρίσει το μείγμα και να λιώσει όσο γίνεται περισσότερο η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού προσέχοντας να μη χυθεί γιατί φουσκώνει απότομα και το ρίχνουμε στο λάδι. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού, το κανελόζουμο και το τσίπουρο. Βάζουμε το αλεύρι στο παραπάνω μείγμα. Αρχικά βάζουμε γύρω στο 1 κιλό αλεύρι και προσθέτουμε σταδιακά μέχρι να γίνει η ζύμη λαδερή και απαλή. Αναμιγνύουμε με το χέρι τα παραπάνω υλικά χωρίς να ζυμώσουμε πολύ γιατί σφίγγουν τα κουλουράκια.
     Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε, τα βουτάμε στο σουσάμι και τα τοποθετούμε σε ταψιά που έχουμε στρώσει λαδόκολλες.
     Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30΄ περίπου στους 160ο C στον αέρα, μέχρι να πάρουν ένα ρόδινο χρώμα.
     Βγαίνουν γύρω στα 50 κουλουράκια ανάλογα με το μέγεθός τους.

Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.

Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...