Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Εύκολη ζύμη σφολιάτας


…από σπίτι!



Υλικά
Για τη ζύμη
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό
1 κ.γλ. αλάτι

Για το άνοιγμα του φύλλου
100 γρ. φυτικό μαγειρικό λίπος (Φυτίνη)
100 γρ. μαργαρίνη ( σκληρή, όχι Soft)


Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι μαζί με το αλάτι.
Κάνουμε ένα λάκκο στη μέση και ρίχνουμε λίγο- λίγο το νερό παίρνοντας ταυτόχρονα  κάποια ποσότητα αλευριού τριγύρω από αυτό. 
Ενσωματώνουμε  κατά αυτόν τον τρόπο τα υλικά  και δημιουργούμε μια συμπαγή ζύμη.
Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι σε επιφάνεια εργασίας και δουλεύουμε με τις παλάμες μας τη ζύμη να γίνει ελαστική και λεία. 
Ξαναγυρίζουμε τη ζύμη στο μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε για 15΄- 30΄ να ξεκουραστεί.
Εντωμεταξύ βάζω σε μεγάλο μπρίκι τα δύο βούτυρα να λιώσουν. Όταν δω ότι τα 2/3 της ποσότητας έχει λιώσει βγάζω το μπρίκι απ’ τη φωτιά.  Το ζεστό λιωμένο βούτυρο θα λιώσει και την υπόλοιπη ποσότητα.  Αφήνω το βούτυρο να αποκτήσει μια πιο χαμηλή θερμοκρασία, αλλιώς μπορεί να μαλακώσει πολύ το ζυμάρι μας. 

Χωρίζω τη ζύμη στα δύο. 
Αλευρώνω ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και ανοίγω ένα μεγάλο και σχετικά χοντρό στρογγυλό φύλλο.


 



Βουτυρώνω πολύ καλά όλη την επιφάνεια του φύλλου.

Τοποθετώ στο κέντρο ένα πιατάκι του καφέ ανάποδα και χαράζω με το μαχαίρι περιμετρικά από αυτό.
Ξεκινώντας από κάποιο σημείο από  έξω προς τα μέσα του φύλλου και τελειώνοντας σε κάποιο σημείο του κύκλου που είχαμε χαράξει, χαράζουμε αρχικά τέσσερις γραμμές σαν σταυρό.

Έχουμε σχηματίσει μέχρι στιγμή τέσσερις επιφάνειες και ένα κύκλο στη μέση.


 

 Την κάθε επιφάνεια, δηλ. το κάθε τέταρτο, τη χαράζουμε στη μέση και ξανά την κάθε νέα επιφάνεια  στη μέση.





Έως τώρα έχουν σχηματιστεί 16 επιφάνειες και ο κύκλος στη μέση.

Τελικό στάδιο χαράζουμε άλλο ένα πρόχειρο κύκλο 5 εκ. περίπου πριν το τέλος του φύλλου.





Παίρνω ένα ένα τα κομμάτια ξεκινώντας από τα εξωτερικά, τα ανοίγω λεπτά φύλλα με τα δάχτυλα και τα τοποθετώ, με το βούτυρο προς τα κάτω, πάνω στον κεντρικό κύκλο.
Όταν τελειώσει η εξωτερική στρώση συνεχίζω με κάθε μία από τις 16 επιφάνειες.

Σχηματίσαμε τελικά μια μεγάλη μπάλα ζύμης την οποία τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο.
Την ίδια διαδικασία ακολουθώ και για το άλλο κομμάτι ζύμης το οποίο είχα σε μπολ σκεπασμένο με πετσέτα για να μην ξεραθεί.

Συμβουλή
Αντί για βούτυρο και μαργαρίνη έχω χρησιμοποιήσει ελαιόλαδο με πολύ καλά αποτελέσματα.
Είναι λίγο δύσκολο το άνοιγμα του φύλλου γιατί το λάδι δεν παγώνει και βγαίνει έξω από τη ζύμη.
Η πίτα σ’ αυτήν την περίπτωση δεν βγαίνει με πολλά χωρισμένα φύλλα.
Είναι όμως μια πιο υγιεινή λύση αν θέλουμε να την παρασκευάζουμε συχνά.

Μικρά μυστικά
Για να καταλάβουμε ότι η αρχική ζύμη έχει ξεκουραστεί αρκετά και είναι έτοιμη να την ανοίξουμε, βυθίζουμε ένα δάχτυλο πάνω σε κάποιο σημείο της.  Αν η ζύμη επανέλθει στην αρχική της θέση είναι έτοιμη.  Αλλιώς περιμένουμε λίγο ακόμα επειδή κατά το άνοιγμά της θα μαζεύει και δε θα ανοίγει εύκολα.


Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...