Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Κοτόσουπα


Ο χειμώνας απαιτεί τη … σούπα του.
Τι καλύτερο από μια ζεστή σουπίτσα δίπλα στο πυρωμένο τζάκι, που με τη γεύση και τα αρώματά της ευφραίνει τον εσωτερικό μας κόσμο!  Τι καλύτερη τροφή για να πάρουν τα παιδιά μας δύναμη και ενέργεια ώστε να συνεχίσουν την κοπιαστική τους μέρα και τι καλύτερο για μας από το να χουχουλιάσουμε σαν τις γατούλες κατάχαμα στο χαλί, πλάι στη γλυκιά θαλπωρή του φλεγόμενου τζακιού, με μία κούπα αχνιστή σουπίτσα!!!
Αφήστε τον αέρα να λυσσομανάει …, το κρύο να περονιάζει …, τη νύχτα να τρυπώνει απ΄τις χαραμάδες … και πάρτε το γιατρικό σας … στα χέρια σας!!!


Υλικά
1 κοτόπουλο
2 κρεμμύδια
2 καρότα
4 κλωνάρια σέλινο
1 φύλλο δάφνης
½ κούπα ρύζι
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε, κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσει.
Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο, τη δάφνη, το αλάτι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
Αφαιρούμε το κοτόπουλο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Σουρώνουμε το ζωμό και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, τον οποίο και βράζουμε.
Μόλις πάρει βράση ο ζωμός ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε να μαλακώσει για 15 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Αν θέλουμε αυγοκόβουμε τη σούπα μας.  Χτυπάμε με ένα πιρούνι ή με σύρμα το ασπράδι μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει κάνοντας έτσι μια αραιή μαρέγκα.   
Προσθέτουμε τον κρόκο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρει χρώμα η μαρέγκα. 
Συνεχίζοντας το χτύπημα βάζουμε και το χυμό λεμονιού και τέλος ρίχνουμε κουταλιά – κουταλιά λίγο από το ζωμό που έβρασε το κοτόπουλο.
Περιχύνουμε τον ζωμό που απέμεινε στην κατσαρόλα με το αυγολέμονο που μόλις ετοιμάσαμε και ανακινούμε ελαφρά πιάνοντας τα χερούλια της κατσαρόλας.
Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα με κομμάτια κοτόπουλου ή ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και το προσθέτουμε μέσα στη σούπα πριν σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...