Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Προετοιμασία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις


Τα χτυποκάρδια αρχίζουν ξανά
Οργανωμένο διάβασμα, 
επαρκής ύπνος, 
σωστή διατροφή και κυρίως 
ψυχραιμία:
ακολουθήστε την κατάλληλη προετοιμασία για να εξασφαλίσετε την πολυπόθητη επιτυχία!

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν και όπως είναι φυσικό πολλοί μαθητές μαζί με τους γονείς σας ζείτε μέσα στην αγωνία και το άγχος των ημερών, παρότι η περίοδος αυτή απαιτεί πάνω απ΄ όλα, ηρεμία, συγκέντρωση, αυτοπεποίθηση και σιγουριά.



Προσπαθήστε, λοιπόν, να ανακτήσετε τις δυνάμεις και την αισιοδοξία σας ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν εγγύηση για να αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής σας.

Οργανώστε τη μελέτη σας
Σίγουρα, τώρα θα βρίσκεστε στη φάση των επαναλήψεων.  Για να μην πελαγώσετε και απογοητευτείτε επειδή, πιθανώς, ανακαλύπτετε κενά στις γνώσεις σας, εφαρμόστε τις παρακάτω οδηγίες, ούτως ώστε να είστε όσο το δυνατόν καλυμμένοι την ημέρα της εξέτασης:

o   Συγκεντρώστε όλη την ύλη που πρέπει να επαναλάβετε, ιεραρχήστε την και οργανώστε τη δουλειά σας.
o   Βρείτε τα κενά και τ΄ αδύναμα σημεία σας και υπολογίστε τον χρόνο που  έχετε στη διάθεσή σας για να τα καλύψετε.
o   Μοιράστε την ύλη σε κομμάτια, ανάλογα με τις ημέρες που σας απέμειναν.
o   Οργανώνοντας σωστά το χρόνο σας, βάλτε στόχο να πετύχετε το σκοπό σας.


Μην ξεχνάτε:
Κάθε πρόγραμμα έχει αξία μόνον όταν τηρείται.  Μη χάσετε, λοιπόν, το κουράγιο σας μπροστά στην πληθώρα ύλης που έχετε να επαναλάβετε.  Προτιμότερο θα ήταν να βάλετε έναν προσιτό στόχο και να τον φθάσετε, παρά να φορτώσετε το πρόγραμμά σας και να μελετήσετε την ύλη επιπόλαια ή και καθόλου.

Άγχος, ο μεγάλος εχθρός
Η περίοδος των εξετάσεων, ως μια εξαιρετικά φορτισμένη περίοδος, δημιουργεί άγχος και φόβο στους μαθητές.  Ο φόβος, μάλιστα, αυτός έχει να κάνει περισσότερο με το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας και όχι τόσο με τις ίδιες τις εξετάσεις.  Κάθε παιδί φοβάται την επικριση ή την απόρριψη από τους γονείς και το αίσθημα μειονεκτικότητας που θα νιώσει σε σχέση με τους φίλους του.  Αλλά, κυρίως, βρίσκεται μπροστά στο φόβο της προσωπικής του αποτυχίας.
Γι΄αυτό, λοιπόν, δεν είναι λίγα τα παιδιά που σκέπτονται «αν αποτύχω, δεν αξίζω τίποτα», με αποτέλεσμα να χάνουν τη δύναμη και την ελπίδα και να γίνονται ευάλωτα στο φόβο και τον πανικό και συχνά να αντιμετωπίζουν ακόμα και ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα του άγχους:
Νοητικά
o   Δυσκολία στη συγκέντωση
o   Διάσπαση της προσοχής
o   Παροδικά απώλεια μνήμης
o   Σύγχυση στη ροή της σκέψης
o   Αναποφασιστικότητα
o   Αρνητικές σκέψεις

Συναισθηματικά
o   Πανικός
o   Φόβος
o   Απόγνωση
o   Στενοχώρια
o   Εκνευρισμός

Σωματικά
o   Ταχυκαρδία
o   Πόνοι στο στομάχι ή την κοιλιά
o   Τρέμουλο
o   Πονοκέφαλοι

Μην ξεχνάτε:
-         Σε περίπτωση που το παιδί σας εμφανίσει τέτοια συμπτώματα, χωρίς πανικό συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μην αφήσετε το άγχος να σας αποδυναμώσει!
Τι να κάνετε:

Οι μαθητές

o   Αποφεύγετε αρνητικές σκέψεις όπως «θα τα ξεχάσω όλα, δε θα τα καταφέρω», «όσο και να προσπαθώ, δεν προλαβαίνω» κλπ., γιατί δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα( άγχος και ανασφάλεια) που επιδεινώνουν την κατάσταση και μειώνουν το κίνητρο για διάβασμα, την απόδοση και την αυτοπεποίθηση σας.
o   Όσοι γυμνάζεστε συστηματικά, συνεχίστε αυτή σας τη δραστηριότητα, ακολουθώντας, όμως, ένα ελαφρύ πρόγραμμα για να μην εξαντλείστε.
Οι γονείς

o   Δεν πρέπει να πιέζετε το παιδί σας, αλλά αντίθετα θα πρέπει να έχετε πολλή υπομονή μαζί του, και να του δίνετε όλη σας την αγάπη.
Το κυριότερο: Συνεχίστε ομαλά την οικογενειακή σας ζωή, γιατί η δική σας ηρεμία και χαλαρή στάση θα το βοηθήσει πολύ.
o   Μη συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά, ιδιαίτερα αν είναι δειλό.
o   Αποφεύγετε μέσα στο σπίτι τις συγκρούσεις και τους τσακωμούς.
o   Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει χωρίς βέβαια αυτό ν΄αναστείλει τις προσπάθειές του ότι με το αποτέλεσμα των εξετάσεων δεν θα κριθεί η προσωπική του αξία, ούτε η εξυπνάδα ή η επίδοσή του.  Με αυτή τη στάση σας, το παιδί θα μπορέσει να χαλαρώσει και να ελέγξει το άγχος του. Και έτσι, δίχως άγχος, θα τα καταφέρει καλύτερα, γιατί θα έχει την ψυχραιμία να συγκεντρωθεί και να σκεφτεί.


Μην ξεχνάτε:
Τα λάθη δεν είναι αποτυχίες.  Αλλά ευκαιρία για την τελειοποίηση της γνώσης, κάτι που είναι άλλωστε και το νόημα της εκπαίδευσης.

Συνεχίζεται
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...