Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Καλιτσούνια Χανίων με σπανάκι και ξινομυζήθρα


Βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης στα Χανιά
 
Τα καλιτσούνια είναι πασχαλινό κρητικό έδεσμα. 
Φτιάχνεται σε πολλές παραλλαγές και σερβίρεται πλέον σε κάθε περίσταση.
Δοκιμάστε τα με σπανάκι και ξινομυζήθρα και θα ενθουσιαστείτε!!!


Υλικά
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ της κούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές τσικουδιά
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
αλάτι
2 ½ φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
2 κιλά σπανάκι
1 κιλό ξινομυζήθρα
½ κιλό φέτα
1  ματσάκι δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 2 κουταλιές αποξηραμένο
¼ της κούπας ελαιόλαδο
5 κουταλιές αλεύρι
αλάτι

Εκτέλεση
Πλένουμε το σπανάκι και το απλώνουμε να στεγνώσει πολύ καλά από το προηγούμενο βράδυ.
Την επόμενη ετοιμάζουμε το φύλλο και ψιλοκόβουμε το σπανάκι.

Ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά του φύλλου και κάνουμε μια ζύμη μαλακή και
εύπλαστη.
Βάζουμε στο σπανάκι αλάτι και ελαιόλαδο και πιέζουμε με τις χούφτες μας να μειωθεί σε όγκο χωρίς να το παιδέψουμε πολύ.
Προσθέτουμε την ξινομυζήθρα, τη φέτα σπασμένη σε κομματάκια, το δυόσμο και το αλεύρι και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά.  Δοκιμάζουμε το μείγμα στο αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα.
Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο μέτριου πάχους.
Με τη βοήθεια ενός αναποδογυρισμένου πιάτου από φλ. τσαγιού χωρίζουμε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια.
Βάζουμε γέμιση στη μία μεριά του κάθε κομματιού, περίπου 2 κουταλιές, 
βρέχουμε τις άκρες με λίγο νερό και σκεπάζουμε με το άλλο μισό, πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι να κλείσουν καλά.
Μπορούμε να τα τηγανίσουμε σε καυτό λάδι 
 
ή να τα ψήσουμε στο φούρνο αφού πρώτα έχουμε απλώσει στην επιφάνειά τους με πινέλο χτυπημένο αβγό και σουσάμι.
Σε αυτήν την περίπτωση μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα σερβίρουμε σε πιατέλα όπου έχουμε τοποθετήσει νερατζόφυλλα τα οποία τους δίνουν καταπληκτικό άρωμα.


Συμβουλή
Μπορούμε να τα καταψύξουμε αφού πρώτα τα τοποθετήσουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τους βάλουμε λίγο αλεύρι για να μη κολλήσουν.


Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

14 σχόλια:

  1. Τα θέλω τώρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Πολύ ωραία σου έγιναν, Σιλένα!!
    Μπράβο σου!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα κερνάω, έχω μπόλικα!!!!
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Όπως βλέπεις στη φώτο BF,η κούτα είναι έτοιμη για αποστολή!!! Στείλε διεύθυνση και έεεεφτασε!!!

      Διαγραφή
  3. ...και μεγάλα-μεγάλα, χορταστικά!
    Silena τα τρώγω και φουρνιστά και τηγανιτά, δε έχω πρόβλημα!

    Κανόνισε τις υποθέσεις σου γιατί τελείωσα με τα χαρτιά της υιοθεσίας και τώρα πρέπει να αναλάβεις τις ευθύνες σου!
    Μεταξύ αυτών είναι να μου φτιάχνεις συχνά καλιτσούνια, με φρέσκα νεραντζόφυλλα ανάμεσα, κατά προτίμηση! :)

    Φιλάκια
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που όλα βαίνουν καλώς!!!
      Πρέπει να γνωρίζεις πως από δω και πέρα θα προσέχω ιδιαίτερα τη διατροφή σου!
      Όχι πολλά γλυκά, όσπρια δύο φορές την εβδομάδα, το κρέας καταργείται και καλιτσούνια απεριόριστα, απ΄ τα χεράκια μου βεβαίως –βεβαίως και με νεραντζόφυλλα!!!!
      Πολλά φιλάκια και καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  4. Αν ήξερες πόσα καλιτσούνια είχα ... τσακίσει στα Χανιά!!
    Πεντανόστιμα, μ' αρέσει που τα έκανες "πλούσια" και χορταστικά, γεια στα χέρια σου Silena μου!
    Φιλάκια, καλή Μεγαλοβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σ΄αρέσουν Έλενά μου, τώρα μπορείς και να τα φτιάχνεις για να τα απολαμβάνεις όποτε λαχταράς!!!! Εντωμεταξύ μπορώ να στείλω, έχω μπόλικα!!!!
      Καλή μέρα! Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Τι να πω για τα Χανιά;;!! Λατρεμένα, έχω τις καλύτερες αναμνήσεις!! Σκέτη νοστιμιά τα καλιτσούνια σου. Τα αγαπάμε ιδιαίτερα αυτά τα πιτάκια, είτε στο τηγάνι, είτε στον φούρνο.
    Καλή Μ. Εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη χαίρομαι που έχεις όμορφες αναμνήσεις από τον τόπο μου!!!
      Κεράσου καλιτσουνάκια, στέλνω επίσης όσα λαχταράς!!!
      Σήμερα θα ετοιμάσω κι άλλα με τη μαμά μου!
      Καλή Μ. Eβδομάδα και σε σένα! Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Εμάς είναι στην κατάψυξη και περιμένουν.
    Καλή Ανάσταση κι από δω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοφάγωτα Ξανθή μου!!!Και του χρόνου με υγεία!!!
      ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

      Διαγραφή
  7. Λατρεμένη συνταγή!!! Η ιδέα να τα ψήσουμε αντί να τα τηγανίσουμε μου αρέσει πολύ! Θα γίνονται σίγουρα πολύ ελαφριά!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα γίνονται πιο ελαφριά στο φούρνο και για μένα πιο νόστιμα!
      Φιλιά πολλά!ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...