Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με ποικιλία λαχανικών και σάλτσα λεμονιού-μουστάρδας

Παραδοσιακό και πολύ υγιεινό πιάτο με πληθώρα λαχανικών και μυρωδικών  να δίνουν τη νοστιμιά τους και τα αρώματά τους.  Πρόκειται για νηστίσιμο φαγητό που δεν χρειάζεται να είναι περίοδος νηστείας για να το καταναλώσουμε μιας και σίγουρα θα  ενθουσιάσει με την απίθανη γεύση του, τα θεσπέσια αρώματα και την υγιεινή σύνθεσή του.
Ιδανικό για τα μικρά παιδιά που συνήθως αποφεύγουν τα λαχανικά όταν τα συναντούν στο πιάτο τους, αφού αυτά μετά το ψήσιμο δε γίνονται ιδιαίτερα ορατά.  
Η επιπλέον τσαχπινιά βρίσκεται στη σάλτσα λεμονιού που για έχτρα ένταση μπορούμε να προσθέσουμε λίγη μουστάρδα, έτσι η σάλτσα μεταφέρεται σε άλλη γευστική διάσταση.
Απολαύστε τους!!!
Υλικά
Για τους λαχανοντολμάδες
1 μεγάλο και αφράτο λάχανο
1 καρότο τριμμένο
1 κολοκύθι τριμμένο
2 μανιτάρια λευκά κομμένα σε μικρά κυβάκια
2 μέτριες ντομάτες τριμμένες
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο μάραθο ψιλοκομμένο
1 ½ κούπα ρύζι
1 κούπα ελαιόλαδο
Χυμό ½ λεμονιού
Αλάτι-πιπέρι-ρίγανη
Για τη σάλτσα λεμονιού
1 κούπα ζουμί που έβρασαν οι λαχανοντολμάδες
1κ.σ. κορν φλάουρ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμός ½ λεμονιού
1κ.σ. μουστάρδα
αλάτι

Εκτέλεση
Μερίδες 4-5
Χρόνος εκτέλεσης 1 ώρα
Δύσκολη oooo


Καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα και αφαιρούμε με μαχαίρι το κοτσάνι του λάχανου.   Σε κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει και μόλις ξεκινήσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε το λάχανο με το κοτσάνι που αφαιρέσαμε προς τα κάτω. 
Αφήνουμε το λάχανο  για 5 περίπου λεπτά μέσα στο νερό που βράζει μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα.  Αφαιρούμε το λάχανο από το νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει τα πολλά νερά. 
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.  Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά και μυρωδικά με ½ κούπα λάδι.  Βάζουμε αλάτι-πιπέρι και προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας ξανά. 
Μόλις κρυώσει και στεγνώσει αρκετά το λάχανο ξεχωρίζουμε τα φύλλα του.  Όσα φύλλα χαλάσουν ή είναι μικρά τα τοποθετούμε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας.  Τα  υπόλοιπα φύλλα  τα απλώνουμε στον πάγκο εργασίας.  Τα μεγάλα φύλλα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε δύο κομμάτια.  Αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τοποθετούμε μια ποσότητα, περίπου 1κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο του φύλλου, διπλώνουμε από δεξιά και αριστερά και έπειτα το τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από την κορυφή προς τα κάτω. Τον τοποθετούμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση τοποθετώντας τους τον ένα δίπλα στον άλλο.  Αν χρειαστεί τους τοποθετούμε σε δεύτερη σειρά πάνω από την πρώτη.  Βάζουμε το χυμό του λεμονιού και τη μισή κούπα λάδι, σκεπάζουμε με ένα πιάτο  που το τοποθετούμε ανάποδα και βάζουμε τόσο νερό όσο να σκεπάσει περίπου τους λαχανοντολμάδες.  Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 30 περίπου λεπτά.  Έπειτα αποσύρουμε από την εστία, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και αφαιρούμε το πιάτο. 
Βγάζουμε με προσοχή όσο ζουμί έχει η κατσαρόλα και ετοιμάζουμε τη σάλτσα που θα τους περιχύσουμε. 
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρά 3κ.σ. λάδι προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με σύρμα.  Μόλις γίνει μια μάζα προσθέτουμε μια κούπα από το ζουμί ανακατεύοντας διαρκώς.  Βάζουμε τη μουστάρδα, αλατίζουμε και ρίχνουμε το χυμό ½ λεμονιού.  Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει  και γίνει μια κρεμώδη σάλτσα.
Σερβίρουμε τους λανανοντολμάδες ζεστούς ή κρύους και περιχύνουμε μια μικρή ποσότητα από τη λεμονάτη σάλτσα.  Την υπόλοιπη τη σερβίρουμε σε  σαλτσιέρα. 
Συμβουλή
Μπορούμε να ψήσουμε τους λαχανοντολμάδες στο φούρνο.  Γίνονται εξίσου νόστιμοι αλλά απαιτείται περισσότερος χρόνος ψησίματος.
Τους τοποθετούμε σε ταψί ή γάστρα και τους ψήσουμε για 1 ½ ώρα περίπου. 
Καλή επιτυχία!
Blog Widget by LinkWithin

10 σχόλια:

  1. Σούπερ βετζετέριαν λαχανοντολμάδες!!!!
    Πολύ μ' αρέσουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Του κόσμου τις νοστιμιές έχουν οι ντολμάδες σου Σιλένα μου!
    Πολύ μού αρέσουν!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τη σάλτσα έτσι την κάνουμε κι εμείς, μόνο που δεν βάζουμε μουστάρδα.
    Την επόμενη βδομάδα, θα τη δοκιμάσω έτσι και θα σου πω εντυπώσεις!
    ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, κούκλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι λαχανοντολμάδες είναι το φαγητό μου, τους τρώω όπως και να ναι μαγειρεμένοι, πολύ περισσότερο αν είναι μέσα στην νοστιμιά όπως οι δικοί σου Silena μου!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν νομιζω ν έχω δοκιμάσει ποτέ λαχανοντολμάδες χωρίς κιμά... θα τους φτιαξω πάντως γιατι με τοσα μυρωδικα και λαχανικα δεν γινεται να μην έχουν ωραία γευση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσωπικά λατρεύω τους νηστίσιμους ντολμάδες και τους προτιμώ από αυτούς με τον κιμά! Το πιάτο σου είναι πολύ αγαπημένο μου και σίγουρα ξεχειλίχει υπέροχα, μαμαδίστικα αρώματα!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ κάνω μόνο με κιμά, αλλά τα λαχανικά που χρησιμοποιείς είναι τόσο καλά και ταιριαστά που νομίζω ότι
    την αποθηκεύω αμέσως,είναι ανώτερα σε γεύση!!Απίθανη η συνταγή σου!!
    Καλό Σ/Κ Σιλένα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θεϊκό φαγητό και μου αρέσει ο τρόπος που το έφτιαξες κοριτσάκι!!Μα τόσα υπέροχα μυρωδικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ μου αρέσει που οι λαχανοντολμάδες σου είναι τόσο πλούσιοι σε λαχανικά!
    Για να είμαι ειλικρινής είναι φορές που τους προτιμώ από την εκδοχή τους με τον κιμά!
    Και ωραία η τσαχπινιά με τη μουστάρδα στη σάλτσα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...